Ние искаме и ще успеем

ПРАВИЛНИК 2011/2012г.

21.11.2011 18:37

за осигуряване на безопасни условия на възпитание, обучение и труд

1.Идват в училище 15 минути преди започване на учебните занятия.

2.При придвижване от дома към училище и обратно всеки ученик се задължава стриктно да спазва правилата за движение по пътищата. При пресичане на улиците, всеки ученик е длъжен да се огледа, ослуша и ако не идва превозно средство, да премине внимателно.

3. Влизането и излизането от училище става през определения за целта вход.

                       Вход „А” – всички ученици                     Вход „Б”- ППГ и І клас

4.При установяване на нередности и повреди в класната стая – счупени ключове, контакти, прозорци, чинове, столове и др., които биха застрашили здравето и живота на учениците, да се уведоми класния ръководител или дежурния учител.

5.По време на междучасие не се допуска отваряне на прозорци, освен на този до бюрото на учителя. Забранява се отварянето на прозорци в коридорите. Не се допуска качване по прозорците, первази, навеждане през тях и хвърляне на отпадъци или други предмети.

6.Предвижването в коридорите и по стълбите между етажите да става по определените правила и ред- само от дясно.

7.Забранено е внасянето от учениците в училище на ножчета, приспособления за игри с остри и опасни предмети, както и други предмети, които са източник на повишена опасност и използването им в междучасията, сградата и извън сградата на учебното заведение.

8.Забранява се на учениците да консумират закуски в класните стаи.

9.Не се допуска игра с топки и други спортни пособия в класните стаи и коридорите, пързалянето по мозайката и парапетите по стълбищата, каране на ролкови кънки, ролери др. по коридорите и двора на училището.

10.Не се допуска движение по коридорите и стълбищата по време на миенето.

11.Учениците са длъжни да пазят чисти класните стаи, коридорите, физкултурния салон, тоалетните и двора на училището. Отпадъците се събират на определените места.

12.Всички ученици са длъжни да поддържат личната си хигиена и да идват на училище в приличен вид.

13.При отсъствие на учителя, учениците остават в класната стая без движение по коридора и вдигане на шум, което би попречило на нормалните условия за протичането на учебния процес. Дежурният ученик уведомява класния ръководител или ръководството.

14.В часовете по физическо възпитание и всички спортни дейности /СИП, извънкласни форми/ учениците стриктно да изпълняват изискванията на учителите. Да не играят на уреди без присъствието на учител и да не извършват действия, които крият опасност за живота.

15.  В часовете по химия, поради повишена опасност от вредни вещества, пожар, взрив, учениците следва да спазват указанията на учителя.

16.В часовете по ИТ да спазват указанията от учителя и наредбата за работа с компютър.

17.С цел осигуряване на пожарна безопасност, учениците са длъжни стриктно да спазват противопожарната наредба на директора на училището, както и действащите правила и предписания на Районна служба “Противопожарна и аварийна безопасност” (ПАБ):

18.По всяко време (преди започване и след завършване на учебните занятия, в междучасията) се забранява игра с ел. ключове, контакти, ел. табла, съединяване на жици на счупени контакти за опит да се пускат в действие;

19.Не се допуска ползването на отоплителни уреди;

20.Абсолютно е забранено пушенето на цигари в сградата и около нея, паленето на огън и пиротехнични средства в учебните стаи и двора на училището с цел игра и развлечение;

21.Не се разрешава игра с пожарогасителите и пожарните кранове в сградата;

22.При възникване на пожар или авария учениците са длъжни да спазват указанията на учителя и да изчакат пристигането на екипите за ПАБ. При възможност до идването на огнеборците, учителите, помощния персонал и учениците могат да започнат гасене на пожара с наличния инвентар (вътрешен противопожарен кран, пожарогасители, кофпомпи, пясък, азбестови одеала и др.

23.По време на тези мероприятия извън училище, учениците изпълняват указанията на учителите, които ги придружават.

24. Особено внимание се обръща на учениците да спазват всички указания за безопасност на движение в града.

25. При възникнала извънредна ситуация да спазват указанията на определените за целта лица, както и указателните табели.

26. Да участват в училищните тренировки за практическо усвояване на действия при бедствия, аварии и извънредни ситуации, както и да се запознаят с евакуационните планове.

27. В случай на насилие, пътно- транспортно произшествие и др., при които има пострадали ученици, веднага се уведомяват директора или пом. директорите на училището.



Read more: https://slaveikovkj.webnode.com/dokumjenti/pravilnik-za-uchjenitsitje-za-bjezopasni-uslovija/

 

Назад

Търсене